Heleen van der Toorn

Haarlounge

In 2006 heb ik Heleen van der Toorn, Haarlounge in Den Haag opgericht. Mijn bedrijf is ontstaan door mijn eigen ervaring met alopecia.

Als achtjarig meisje kreeg ik van het een op het andere moment alopecia, dit werd een rode draad in mijn leven. Binnen een aantal weken raakte ik al mijn hoofdhaar, wimpers en wenkbrauwen kwijt (alopecia universalis). Behoorlijk heftig! Van een schattig blond meisje, zag ik er ineens ziekelijk uit. Ik werd op straat nagekeken en kinderen op school begonnen me te pesten. Ik was ineens een outsider. Heel moeilijk als je nog zó jong bent. Gelukkig had ik een hele lieve moeder, die me goed steunde en naar school ging om uit te leggen dat ik alopecia had. De pesterijen hielden op, maar de blikken op straat bleven. Mijn weerbaarheid werd al op zeer jonge leeftijd op de proef gesteld en dat heb ik meegenomen mijn verdere leven in.

Later rond mijn pubertijd kwam mijn haar terug. Ik was in de zevende hemel, ongekend gelukkig was ik met mijn haar, mijn wimpers en wenkbrauwen. Ik koesterde het. Helaas mocht ik er niet heel lang van genieten want alopecia kwam terug, eerst alopecia areata, daarna wederom alopecia universalis. Ik was twintig en opnieuw helemaal kaal. Dat was een enorm grote teleurstelling.

Rond mijn zeventiende was ik om mijn kale plekken te verbergen, haarwerken gaan dragen. Door de jaren heen, heb ik enorm veel ervaring opgedaan in het dragen van haarwerken in alle soorten en maten. De eerste haarwerken die ik droeg, waren met veel haar en vergeleek ik met ’tapijten’ op mijn hoofd. Ik moest erg wennen aan het dagelijks dragen van een haarwerk. De weg naar acceptatie duurde lang, héél lang. Ik was daarnaast ook enorm gesloten, naar de buitenwereld over mijn kaalheid. Ik schaamde me er zelfs voor! Terwijl ik er niets aan kon doen, behalve heel veel artsen, specialisten en natuurgenezers bezoeken, in de hoop dat ik door medicatie of een alternatief dieet, mijn haar terug zou krijgen. Tevergeefs!

Uiteindelijk heb ik dat los gelaten en is er een acceptatieproces op gang gekomen, ook door er meer open over te zijn naar de buitenwereld. Toen kwam er een moment dat het tijd werd voor een carrièreswitch in mijn leven. Hier hoefde ik niet heel lang over na te denken. Ik was door het dragen van haarwerken zelf een haarexpert geworden, ik kende alle ins en outs. De stap naar een eigen haarstudio was gemaakt! Mijn eerste klanten kwamen door interviews die ik gaf in tijdschriften over mijn proces met alopecia. Ik heb de afgelopen jaren interviews gegeven in onder andere; Psychologie, Flair, Esta, Grazia, Margriet, AD, Telegraaf VROUW en vaktijdschriften op het gebied van dermatologie en kunstmagazines.

Daarnaast werd ik algemeen bestuurslid van de alopeciavereniging. Vanuit de alopeciavereniging werkte ik mee aan het organiseren van  jaarlijkse alopecia-events en heb ik een fototentoonstelling ‘Ode aan de Kale Vrouw’ (2016) mogen organiseren in het kader van het 30 jarige bestaan van de alopeciavereniging, in Pulchri Studio in Den Haag. In deze fotoexpostitie stonden vrouwen met alopecia universalis centraal. Ik zie het als mijn missie om alopecia uit de taboesfeer te halen. Want ik merk bij veel van mijn klanten -en ook lange tijd bij mezelf- schaamte en geslotenheid naar de buitenwereld.

Zo rolde ik langzaam de professionele wereld van haarwerken binnen. Daarnaast volgde ik seminars op het gebied van haarwerken en ging naar de Kappersakademie. Haarlounge was een feit! Vanuit Diemensie, een voormalig schoolgebouw uit 1876 run ik dagelijks Haarlouge, een hele fijne & sfeervolle werkplek middenin het levendige Zeeheldenkwartier van Den Haag.

Haar is belangrijk voor iedere vrouw, dat zal altijd zo zijn en blijven, daar ben ik van overtuigd. Of je nu je haar verliest door alopecia of aan de gevolgen van chemotherapie, haar dat bij je past, dat geeft je een goed gevoel en zelfvertrouwen! Samen met jou ga ik heel graag op zoek naar een mooie en passende haaroplossing, waar jij je vooral lekker bij voelt. Want voor iedere vrouw is er een prachtig haarwerk te vinden. Ook voor jou!

Je bent welkom.

Proud!

Haarlounge

In november 2020 heb ik samen met fotografe Esther van der Wallen het fotoproject ‘PROUD! gerealiseerd in Pulchri in Den Haag. Een foto-expositie over vrouwen met alopecia universalis. Het blijft mijn missie om alopecia en kaalheid bij vrouwen maatschappelijk bespreekbaar en daardoor meer geaccepteerd te maken.

Meer info over Esther:

www.esthervanderwallen.nl